fbpx

Hámozz meg egy almát, és reszeld le. Ghee-n párold meg, majd 0,5 l magtejben kezd el lassú tűzön főzni. Tegyél bele kardamomot, csipet sóval, nádcukorral ízesítsd. Ha finoman lekezdett rotyogni, vedd le a tűzről, majd feltétlenül adj hozzá rózsavizet. Megbolondítja (A képen a csillagánizst csak dekorációnak tettem az ételhez.)

A kardamomot különösen szeretem. Nem csak íze különleges, hanemhatásaiban is. Kis mennyiségben italokban (tej, tea) vagy zöldségekre használd. Erősíti szíved, tüdőd, segíti a légzésed. A gázokat segít kivezetni a szervezetből. Élesíti az elmét. Íze fanyar, édeskés, enyhén pikáns, így mindegyik dosha mérsékelten fogyaszthatja.

A fahéj egy ragyogó immunerősítő fűszer, fertőtlenít, frissít. Pikáns, fanyar ízeket tartalmaz. Fűti szervezetünket, így a pitta alkatúak módjával használják. Csökkenti a vátát és kaphát.

A kheer rizzsel is elkészíthető. Ennek is nagy fanja vagyok. Az arányok itt valamelyest mások, hiszen a rizsnek meg kell főnie. 2 l tejben 15 dkg megmosott rizst lassan tűzön főzd, amíg megpuhul, és ugyanúgy ízesítd, mint almás verzióját. Isteni